Trwałość idealnego terminu na przykładzie polskiej terminologii medycznej przełomu XIX i XX wieku - Jankowiak, Lucyna Agnieszka (Filologia jako porządkowanie chaosu: Studia nad językiem i tekstem. Ad honorem Professoris Marci Cybulski, 2018)
Podstawą analizy było 940 najlepszych terminów (idealnych terminów) z szeregów synonimicznych ze Słownika terminologii lekarskiej polskiej z 1881 roku. Celem tej analizy była odpowiedź na pytanie o trwałość idealnych terminów w okresie od 1881 roku do wydania kolejnego słownika medycznego w 1905 roku. Okazuje się, że idealne terminy zachowują swoją pozycję w 67%, co świadczy o trafności nazw wybranych przez lekarzy w 2. poł. XIX wieku. Jednocześnie trwałości idealnych terminów towarzyszą niekorzystne zjawiska: nieznacznego eliminowania synonimii z jednej strony, a z drugiej — nawet jej pomnażania.