Jaki system podatkowy dla Polski? - Neneman, Jarosław (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Literatura dotycząca prawa podatkowego pod względem liczby publikacji i periodyków zdecydowanie dominuje nad tą dotyczącą ekonomii podatkowej. Jednak podatek to przede wszystkim koncepcja ekonomiczna – narzędzie do gromadzenia środków publicznych. Oczywiście prawo podatkowe jest niezbędne – ono nadaje formę i umożliwia stosowanie podatków, lecz treść pozostaje głównie ekonomiczna. Współczesny kanon opodatkowania opiera się na trzech zasadach: neutralności (podobne aktywności czy dobra powinny być podobnie opodatkowane), progresywności i całościowym patrzeniu na system podatkowy, uwzględniając także system składek na ubezpieczenia społeczne. W ostatnich latach nasiliło się wykorzystanie podatków do celów politycznych, co istotnie zmniejsza jego efektywność.