Rewolucja informatyczna a VAT - Namysłowski, Roman (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Jednym ze zjawisk występujących w nowej rzeczywistości jest niewątpliwie coś, co przyjęło się nazywać ekonomią współdzielenia (sharing economy, gig economy i in.). Zakłada ona całkowicie nowe, niewystępujące do tej pory modele prowadzenia działalności gospodarczej i dystrybucji dóbr czy usług. Istotą tego zjawiska jest najczęściej łączenie osób fizycznych za pośrednictwem platform internetowych w celu świadczenia usług lub wspólnego korzystania z posiadanych aktywów, czasu, umiejętności lub kapitału. Zmieniająca się rzeczywistość, czasami nazywana nową rewolucją przemysłową, stawia nowe wyzwania dla obowiązujących systemów podatkowych. W niniejszym opracowaniu autor analizuje dylematy dotyczące podatku od wartości dodanej na przykładzie dwóch platform działających globalnie.