Prawda materialna, prawda obiektywna czy po prostu prawda? Przyczynek do analizy języka prawniczego w Polsce - Brzeziński, Bogumił (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Opracowanie poświęcone jest problematyce terminologicznej i konceptualnej prawa podatkowego. Autor analizuje zasadność posługiwania się w języku prawniczym takimi wyrażeniami jak „prawda materialna” i „prawda obiektywna”. Analiza prowadzi do wniosku, że definiowanie prawdy jako „materialnej” lub „obiektywnej” jest bezpodstawne. Użycie terminu „prawda” bez dalszego sprecyzowania jest w pełni uzasadnione.