Zdradliwe oblicze klauna – na przykładzie "Mario i czarodziej" Thomasa Manna i "Zwierzeń klowna" Heinricha Bölla - Głuszko-Boczoń, Estera (Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie innego, zaskakującego oblicza klauna. Jego postać wydaje się jednoznaczna. Ma on bawić publiczność, rozśmieszać i sprawiać przyjemność. Nie oczekuje się od niego refleksji czy życiowych mądrości. Tym bardziej zastanawia obraz klauna przedstawiony w opowiadaniu Thomasa Manna Mario i czarodziej oraz w powieści Heinricha Bölla Zwierzenia klowna. Postacie klauna i kuglarza dalece wykraczają poza narzucone im role, łamią stereotypy, zmuszają do refleksji i odsłaniają prawdziwie zaskakujące i często niebezpieczne oblicze.