„Cyrk jak ta lala”. O lalkach w cyrku i o cyrku z lalkami - Janus, Maria (Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej, 2019)
Sztuka lalkarska to nie tyko teatr lalek, lecz także lalkowy kabaret, variétés i cyrk lalkowy. W niniejszym tekście prezentowane są widowiska cyrku lalkowego, spektakle inspirowane cyrkiem oraz zastosowania elementów lalkowych w nouveau cirque. Omówiono również performanse rzeźbiarza Alexandra Caldera, łączące cyrkowe inspiracje z animacją form plastycznych. Autorka podjęła próbę wyjaśnienia, co skłania artystów do tworzenia widowisk cyrku lalkowego czy korzystania z estetyki i tematyki cyrkowej w przedstawieniach teatralnych.