Sześcioetapowa metoda nauczania informatyki w szkole podstawowej - Celiński, Maciej (Szkoła jutra? Tradycja i (r)ewolucje w edukacji, 2023)
W niniejszym artykule skupiam się na przedstawieniu teoretycznych założeń sześcioetapowej metody nauczania dla przedmiotu informatyka. Zastosowanie tej metody nauczania przez nauczycieli w szkole podstawowej może znacząco zwiększyć jakość prezentowanych treści. Wskazywana w niniejszej publikacji metoda została wcześniej opisana przeze mnie w pracy magisterskiej pt. Nauczająco-kontrolujący program pt. „Nowoczesne programowalne układy logiczne w projektowaniu układów cyfrowych o wielkiej skali integracji”. Opracowana metoda została zaimplementowana w programie ICON do nauki podstaw projektowania układów cyfrowych w bazie nowoczesnych mikroukładów programowalnych. Jej uniwersalność jednak pozwala na zaadoptowanie innych treści, zadań, przedmiotów.