Kibicowanie bez barier – od społecznej aktywności do aktywizacji zawodowej osób z niepełnosprawnościami - Parus-Jankowska, Magdalena (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
Osoby z niepełnosprawnością wciąż należą do grupy osób zagrożonych ekskluzją z powodu utrudnionego dostępu do zatrudnienia. Każda forma wsparcia i aktywizacji osób z niepełnosprawnościami jest więc pożądana, w szczególności, gdy może ona pomóc tym osobom w odnalezieniu się na rynku pracy. W ostatnich latach powstało wiele inicjatyw, takich jak kluby kibiców niepełnosprawnych i podobne organizacje, skupiające zainteresowane sportem osoby z niepełnosprawnościami, a których cele wykraczają dalece poza czysto sportową rozrywkę. Stały się one miejscem pozwalającym na integrację społeczną oraz rozwój kompetencji społecznych i dającym osobom z niepełnosprawnościami szanse na nabycie różnorodnych umiejętności, przydanych dla usamodzielnienia się i coraz pełniejszego korzystania z życia społecznego, a także zwiększających ich szanse na rynku pracy. Odnalezienie się w społeczności kibiców może budować poczucie przynależności i wzmacniać sieć wsparcia, co przyczynia się do zwiększenia ilości kontaktów społecznych i powstawania słabych więzi, które mogą przyczynić się do wzrostu szans na podjęcie aktywności zawodowej wśród osób z niepełnosprawnościami.