Osoby ze zróżnicowanymi potrzebami na uniwersytecie: wsparcie i dostępność na przykładzie Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie - Lejzerowicz, Magda (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
Edukacja osób ze zróżnicowanymi potrzebami, w tym z niepełnosprawnościami, jest swego rodzaju wyzwaniem współczesnego systemu kształcenia na uczelniach wyższych zarówno dla dydaktyków, dostosowujących proces nauczania, jak i osób pracujących w obsłudze administracyjnej. Niesie ze sobą wiele nowych rozwiązań, szans edukacyjnych dla studentów z niepełnosprawnościami, jak również wymaga zindywidualizowanego podejścia oraz inkluzyjnego projektowania procesu dydaktycznego. Celem badań jest ustalenie związku między uczestnictwem w szkoleniach a podniesieniem kompetencji kadry akademickiej i administracyjnej w podejściu inkluzyjnym, jak również poznanie potrzeb uczestników procesu kształcenia uniwersyteckiego. Sformułowano problem badawczy: jakie kompetencje mogą zostać udoskonalone i rozwinięte w trakcie szkoleń przygotowanych przez Centrum Doskonalenia Dydaktycznego. Wyniki opracowano na podstawie analizy danych pochodzących z badań przeprowadzonych w 2023 r. z osobami uczestniczącymi w szkoleniach o tematyce dostosowania procesu nauczania, jak i obsługi administracyjnej, osób studiujących z różnorodnymi potrzebami na Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie. W wyniku analiz wykazano podniesienie kompetencji w zakresie projektowania włączającego po uczestnictwie w szkoleniach, wrażliwości na potrzeby własne i innych, rozumienia i empatii w stosunku do osób ze zróżnicowanymi potrzebami. Dzięki szkoleniom dla kadry uczelni możliwe jest lepsze projektowanie wsparcia na poziomie studiów wyższych, dostosowania materiałów, jak i formy przekazu do różnorodnych potrzeb osób studiujących, w szczególności z indywidualnymi potrzebami edukacyjnymi.