Przeszkody w podjęciu wymarzonej pracy przez osoby z niepełnosprawnościami – w ich percepcji - Pałgan, Bartek (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
Artykuł został napisany na podstawie badań przeprowadzonych metodą autoetnograficzną, wywiadów swobodnych z osobami z niepełnosprawnością poszukującymi pracy, jak i rekruterami, z pośrednikami pracy z różnych fundacji oraz stowarzyszeń, które na co dzień zawodowo zajmują się poszukiwaniem pracy i wsparciem osób z niepełnosprawnościami, oraz przede wszystkim na podstawie obserwacji uczestniczącej. Celem tej pracy jest pokazanie osobom z niepełno-sprawnością, że nieraz wystarczy chcieć poszukać innego rozwiązania, nie przywiązując się tylko do wcześniej znanego. Dotyczy to zwłaszcza osób z niepełnosprawnością nabytą, które wykonując określony rodzaj pracy nie mają możliwości powrotu do wcześniej znanego im zadania, np. w wyniku obrażeń pourazowych. Pokazane zostanie takim osobom, że nie należy się załamywać, skupiając i tkwiąc przy jednej pracy, tylko szukać innych możliwości, poszerzać swoje kompetencje i horyzonty. Kluczowe są tu wywiady z pracownikami różnych fundacji bądź stowarzyszeń mających w swej ofercie programy rozwojowe. Zwykło się mówić, że potencjalny pracodawca najchętniej zatrudniłby osobę pełnosprawną z do-finansowaniem takim, z jakim ma do czynienia w przypadku zatrudnienia osoby niepełnosprawnej. Autor pragnie w tym artykule podjąć polemikę z tymi poglądami, gdyż nie dla wszystkich pracodawców, co może wydać się nawet dziwne, jest to najważniejsze. Warto w tym miejscu dodać, że nie wszyscy pracodawcy wiedzą, jak skorzystać z dofinansowania, a inni, jak pokazały badania, nie skupiają się na nim i wręcz idealistycznie zatrudniają osoby z niepełnosprawnościami chcąc im pomóc, zwracając uwagę po prostu na posiadane przez takie osoby kompetencje, a nie profity dla firmy. Oczywiście mowa tutaj o małej liczbie takich pracodawców, ale, co należy pod-kreślić, tacy pracodawcy również się zdarzają.