Znaczenie ewaluacji w procesie działań pomocowych na rzecz osób z problemem alkoholowym - Gluzek, Michał (Rodzina w systemie wsparcia i pomocy osobom z problemem alkoholowym, 2020)
Praca z rodziną bądź osobą zmagającą się z problemem alkoholowym stanowi duże wyzwanie dla służb działających w tym obszarze. Nie ulega wątpliwości, że wspieranie osób w tym obszarze jest procesem, który winien być poddany ewaluacji, która może być rozumiana w kategoriach namysłu nad działaniami realizowanymi z konkretną osobą lub rodziną, co przekłada się na budowanie systemów wsparcia odpowiadających na realne potrzeby społeczności lokalnej w obszarze problemu, jakim jest uzależnienie od alkoholu. Rozważania w prezentowanym artykule mają na celu zachęcić praktyków pracy z osobami bądź rodzinami z problemem alkoholowym do podjęcia refleksji w różnych obszarach podejmowanych działań, a przede wszystkim ukazać znaczenie ewaluacji w procesie działań pomocowych na rzecz osób z problemem alkoholowym. Prezentowane w niniejszym artykule treści są wynikiem wieloletniej obserwacji uczestniczącej autora.