Studia bibliotekoznawcze w kryzysie - Grygrowski, Dariusz (Interdyscyplinarium nauk o mediach i kulturze, 2020)
Celem autora artykułu jest analiza sytuacji w polskich ośrodkach akademickich prowadzących studia na kierunku informacja naukowa i bibliotekoznawstwo w okresie reformowania szkolnictwa wyższego. Dokonana została analiza piśmiennictwa bibliotekoznawczego dotyczącego kształcenia na kierunku informacja naukowa i bibliotekoznawstwo. Analizie poddano także wybrane akty prawa bibliotecznego i prawa o szkolnictwie wyższym oraz informacje w serwisach internetowych akademickich ośrodków bibliologiczno-informatologicznych. Część ośrodków prowadzących studia na kierunku informacja naukowa i bibliotekoznawstwo została zlikwidowana. W większości z pozostałych ośrodków bibliologiczno-informatologicznych nie prowadzi się już studiów na kierunku informacja naukowa i bibliotekoznawstwo, zastępując je studiami mocniej ukierunkowanymi na zagadnienia informacyjne. Studia na kierunku informacja naukowa i bibliotekoznawstwo znajdują się w stanie kryzysu. Istotny wpływ na zmniejszenie się liczby ośrodków prowadzących studia bibliotekoznawcze miały akty prawne dotyczące kierunków studiów na wyższych uczelniach, deregulacji zawodu bibliotekarza i nowej klasyfikacji dyscyplin naukowych.