Nawiązania intertekstualne jako egzemplifikacja kreatywności reklamowej na przykładzie sieci sklepów Lidl - Banach, Agnieszka (Kreatywność językowa w marketingu, 2022)
Artykuł koncentruje się na językowej analizie nawiązań intertekstualnych występujących w reklamach sieci sklepów Lidl zamieszczanych w serwisie społecznościowym Facebook. Publikowane treści układają się w triadyczny układ intertekstualność – funkcja ludyczna – funkcja marketingowa. Analizie poddano wyłącznie nawiązania do literatury, filmu i ogólnie pojętej sceny muzycznej. Omawiane hasła reklamowe w pełni wyczerpują znamiona kreatywności językowej, podejmując inteligentną i dowcipną zabawę z odbiorcą. Dodatkowo, wykorzystywane nawiązania koncentrują się wokół tekstów kultury popularnej, a jednocześnie slogany realizują założenia gatunku, jak: zwięzłość, atrakcyjność, perswazyjność, łatwość w zapamiętywaniu.