Popularyzacja dziedzictwa historycznego i kulturowego Kijowsko-Peczerskiego Narodowego Rezerwatu Historyczno- -Kulturalnego (z doświadczenia realizacji programu „Muzealne rozrywki dla dzieci i dorosłych”) - Topylko, Oleh (Granice tolerancji w sztuce i w wychowaniu, 2020)
Autor artykułu odnosi się do dorobku pedagogiki muzealnej, podkreślając znaczenie interaktywnych form pracy. Odwołuje się do projektów edukacyjnych i kulturowych propagowanych w Kijowsko-Peczerskim Rezerwacie Historyczno- Kulturalnym oraz opisuje rozwiązania metodyczne proponowane w muzeum (m.in. quizy, gry kognitywne, inscenizacje, teatralne reprodukcje wydarzeń). Analizując wkład form interaktywnych w uatrakcyjnienie oferty muzealnej, autor dostrzega wiele zalet wykorzystania nowoczesnych metod w popularyzacji dziedzictwa historycznego i kulturowego.