Godność jako wartość graniczna tolerancji (Granice tolerancji w sztuce i w wychowaniu, 2020)
Celem podjętych rozważań jest ukazanie istniejących współzależności między godnością i tolerancją w kontekstach edukacyjnych. Godność osoby jest zbyt często naruszana, a tolerancja nadinterpretowywana dla własnych egoistycznych celów lub ukrycia zobojętnienia społecznego. Wyróżnione zostały następujące zagadnienia: podstawy teoretyczne definiowania godności i tolerancji oraz konsekwencje dla wychowania.