Rosjanie, Białorusini i Polacy kresowi w anegdocie historycznej, czyli z czego się śmiano ponad 100 lat temu - Jurkowski, Roman (Śmiech, humor, satyra, 2024)
Artykuł przedstawia kilkanaście anegdot z końca XIX i początku XX w. powstałych na Ziemiach Zabranych I Rzeczypospolitej. Mówią one o Rosjanach, Białorusinach i Polakach. Oprócz nieodzownej w każdej anegdocie dozy humoru i dowcipu, różnią się one od siebie stosunkiem do narodu, którego dotyczą. W anegdotach odnoszących się do Rosjan, widać krytykę, ostrzejszą satyrę, nawet złośliwość – byli to przecież zaborcy. Białorusini byli od dawna częścią kresowego społeczeństwa, są więc traktowani z wyrozumiałością należną najmłodszemu członkowi rodziny. A Polacy, byli różni. Od dziwaków poprzez patriotów do żartownisiów. Prezentowane anegdoty są elementem historii Ziem Zabranych i narodów tam mieszkających.