Opieka zdrowotna i relacje lekarz – pacjent w satyryczno-humorystycznych interpretacjach czasopisma „Kolce” (1871–1914) - Napierała, Anita (Śmiech, humor, satyra, 2024)
Zmiany, które zachodziły w drugiej połowie XIX w. na ziemiach polskich w obszarze opieki zdrowotnej, związane z jej rosnącą dostępnością, popularyzacją wiedzy medycznej i profilaktycznej, stopniowo zwiększały społeczne zaufanie do medycyny i jej przedstawicieli. Jednocześnie narastała krytyka, która koncentrowała się na różnych niedomaganiach i wadach ówczesnej opieki zdrowotnej. Jedną z form tej krytyki były humor i satyra prezentowane w czasopismach humorystyczno-satyrycznych. W formie właściwej dla tego gatunku dziennikarstwa przedstawiano „realia” opieki medycznej, przy okazji kreując – w krzywym zwierciadle – wizerunek doktora XIX w. Artykuł omawia wyżej wymienione zagadnienia w kontekście humoru medycznego zawartego w czasopiśmie humorystyczno-satyrycznym „Kolce”, które ukazywało się w Warszawie w latach 1871–1914 i należało do najbardziej popularnych czasopism tego rodzaju. Wykreowany w „Kolcach” obraz opieki zdrowotnej, w tym lekarzy i ich relacji z pacjentami, choć w pewnej mierze oparty na stereotypowych i schematycznych ujęciach, ukazuje interesujące, społeczne aspekty funkcjonowania opieki zdrowotnej w drugiej połowie XIX w.