„Mam poczucie humoru, więc żyję”. Stefan Szuman i jego szkic psychologiczny „O dowcipie i humorze” - Kosno, Sara; Przeniosło, Marek (Śmiech, humor, satyra, 2024)
W poniższym artykule szczegółowej analizie poddane zostały takie zjawiska jak: Wielki Humor, Wielki Dowcip, radość, śmiech, ironia, żart oraz inne towarzyszące im pojęcia omówione przez Stefana Szumana w szkicu psychologicznym O dowcipie i humorze. Rozważania uczonego zaprezentowano na szerszym tle jego barwnej biografii. Z uwagi na głębię i wielowątkowość opisywanego dzieła, treści w nim zawarte rozpatrywać można na różnych płaszczyznach, interpretacja zaprezentowana przez autorów jest zatem jednym z wielu jego możliwych odczytań.