„W jaki sposób zredukować szkodliwą emisję gazów cieplarnianych na terenie Łodzi o 55% do 2030 roku?” –II Łódzki Panel Obywatelski w praktyce (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
W ostatnich kilku latach w Łodzi zrealizowano dwa panele obywatelskie, które dotyczyły mitygacji i adaptacji miasta do zmiany klimatu, a w konsekwencji poprawy jakości życia mieszkańców Łodzi. Pierwszy z nich dotyczył zieleni w mieście, drugi koncentrował się na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „W jaki sposób zredukować szkodliwą emisję gazów cieplarnianych na terenie Łodzi o 55% do 2030 roku?”. W niniejszym rozdziale wskazano kluczowe uwarunkowania i determinanty realizacji II Łódzkiego Panelu Obywatelskiego od etapu jego planowania, poprzez realizację, do zakończenia. Przedstawione zagadnienia mają wymiar praktyczny. Mogą być wskazówką, inspiracją do organizacji procesów partycypacji społecznej, które koncentrują się wypracowywaniu rozwiązań w zakresie adaptacji miast do zmian klimatu, bądź weryfikacji panelu obywatelskiego jako instrumentu polityki miejskiej.