Łódzki Panel Obywatelski „Zieleń w mieście” – jak rozwijać partycypację społeczną, gdy kryzysy nawarstwiają się? - Burlińska, Agata (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
Niniejszy rozdział stanowi analizę procesu, jakim był I Łódzki Panel Obywatelski „Zieleń w mieście” w kontekście dwóch nawarstwiających się w czasie jego prowadzenia w 2020 roku kryzysów: klimatycznego oraz pandemii COVID-19. O ile pierwszy z nich, kryzys klimatyczny, był przedmiotem tego procesu deliberacji, o tyle drugi, pandemia, stanowił wyzwanie w zakresie samego przeprowadzenia i organizacji procesu. Celem artykułu jest wskazanie wartości, jaką było przeprowadzenie tego procesu z uwzględnieniem (1) sposobu przygotowania organizacyjnego I Łódzkiego Panelu Obywatelskiego, (2) strony merytorycznej panelu – w zakresie doboru wątków oraz wypracowanych rekomendacji, a także (3) wpływu pandemii COVID-19 zarówno na sposób prowadzenia panelu, jak i jego wyniki merytoryczne. We wnioskach podano rekomendacje dla sektora publicznego w zakresie realizacji paneli obywatelskich dotyczących zagadnień związanych z kryzysem klimatycznym, a także rozwoju partycypacji społecznej w czasie kryzysu, jakim jest pandemia.