Energetyka w mieście wczoraj, dziś i jutro - Biskupski, Jacek (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
Autor analizuje ścieżki udziału społeczeństw w transformacji energetycznej Niemiec i Holandii, przymierzając je do sytuacji Polski. Dokonuje analizy rozwoju energetyki w Polsce, z uwzględnieniem scenariuszy zrealizowanych w Niemczech i Holandii. Opisuje kilka eksperymentów z zastosowaniem OZE w miastach w tych trzech krajach, co prowadzi do wniosków na temat konieczności podjęcia w Polsce szerokiej debaty społecznej na temat przyszłości energetyki.