Budownictwo zrównoważone w mieście – oszczędność i racjonalizacja - Tokarski, Daniel (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
Opracowanie ma na celu systematyzację wiedzy na temat racjonalizacji budownictwa w Polsce. W oparciu o przegląd literatury autor dokonuje identyfikacji wytycznych oraz wskazuje ogół przepisów dotyczących projektowania budynków energooszczędnych, koncentrując się na uwarunkowaniach prawnych charakterystyki energetycznej, termomodernizacji oraz audycie energetycznym budynków. Niniejszy tekst przybliża teorie budownictwa niskoenergetycznego, zrównoważonego i ekologicznego, ukazuje, że odpowiednio zaplanowane i przeprowadzone inwestycje mogą spełniać wymogi prawne i mieć obniżone koszty eksploatacji, bez konieczności rezygnowania z komfortu użytkowania. Publikacja łączy w sobie interdyscyplinarne podejście w obszarach nauk inżynieryjno-technicznych oraz nauk społecznych.