Partycypacja społeczna na rzecz miasta neutralnego klimatycznie - Wasiak, Anna (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
Rozdział prezentuje partycypację społeczną jako pojęcie wciąż nowe, a jednak już bardzo dynamicznie rozwijane. Równolegle do rozwoju współpracy władz lokalnych ze społecznością lokalną i wspólnego podejmowania decyzji wyłaniają się nowe kwestie do tej pory nieistniejące w świadomości społecznej, a tym samym w publicznej debacie. Zagrożenia klimatyczne, emisja gazów cieplarnianych, susza, anomalie pogodowe to zagadnienia pozostające dotychczas poza sferą działań władz lokalnych. Współpraca, współdziałanie, współdecydowanie z mieszkańcami i mieszkankami wymagają rozwoju narzędzi partycypacji społecznej, a nawet klimatycznej partycypacji społecznej.