Mobilność współdzielona jako składowa inteligentnego transportu miejskiego. Analiza opinii użytkowników na przykładzie miasta Kielce - Pałka, Julia (Rozwój zrównoważonych, inteligentnych i odpornych miejskich systemów transportowych – perspektywa mieszkańców, 2024)
Rozdział podejmuje problematykę inteligentnych systemów i rozwiązań transportowych w miastach. Punktem wyjścia dla rozważań jest koncepcja miasta inteligentnego, w której jednym z postulowanych kierunków rozwoju miasta jest nowoczesny, oparty o technologie ICT i dopasowany do oczekiwań użytkowników miast transport. Wraz z rozwojem technologicznym, pojawia się szereg nowoczesnych rozwiązań transportowych, w tym mobilność współdzielona. Cyfrowe opcje mobilności w miastach są szybsze, bezpieczniejsze, bardziej wydajne i ekologiczne oraz – co warto podkreślić – stanowią uzupełnienie dla transportu zbiorowego i alternatywę dla transportu indywidualnego. Celem rozdziału było zidentyfikowanie i ocena wdrożenia założeń idei smart city w obszarze transportu w mieście Kielce oraz ocena zadowolenia mieszkańców i użytkowników miasta z inteligentnych rozwiązań transportowych w postaci systemów mobilności współdzielonej dostępnych w mieście. Zaprezentowano wyniki badania ankietowego, przeprowadzonego na próbie 111 osób. Z badania wynika, iż respondenci w większości są zadowoleni z dostępnej oferty mobilności współdzielonej w Kielcach. Wyższy poziom zadowolenia wykazują młodsi respondenci, o wykształceniu średnim i o wysokich kompetencjach cyfrowych.