Inteligentne Systemy Transportowe – możliwości i efekty ich zastosowania w miastach – przykład Łodzi - Szymczyk, Maria (Rozwój zrównoważonych, inteligentnych i odpornych miejskich systemów transportowych – perspektywa mieszkańców, 2024)
Celem głównym rozdziału jest przedstawienie korzyści i możliwości płynących z funkcjonowania Inteligentnych Systemów Transportowych w Łodzi. W pierwszej części tego rozdziału wyjaśnione zostały założenia koncepcji Smart City i jej istota we współczesnym świecie. Następnie poruszona została kwestia Inteligentnych Systemów Transportowych i ich ścieżki rozwoju. Część empiryczna przedstawia nowoczesne systemy transportowe wprowadzone w Łodzi i efekty ich zastosowania. Zaprezentowano również wyniki badania ankietowego przeprowadzonego wśród kierowców poruszających się po Łodzi i osób użytkujących tamtejszy publiczny transport zbiorowy.