Ocena jakości usług publicznego transportu zbiorowego w mieście Piotrkowie Trybunalskim - Kowalska, Aleksandra (Rozwój zrównoważonych, inteligentnych i odpornych miejskich systemów transportowych – perspektywa mieszkańców, 2024)
Transport jest nierozerwalnym elementem egzystencji każdego człowieka od początków cywilizacji. Obecnie coraz wyraźniej możemy dostrzec bezpośredni wpływ komunikacji miejskiej na różne aspekty życia człowieka. Im lepiej funkcjonuje, tym bardziej jakość życia mieszkańców danego miasta wzrasta. Władze lokalne powinny dbać o stały rozwój infrastruktury transportu zbiorowego, a także o podniesienie jakości świadczonych usług celem zachęcania ludności do częstszego korzystania ze środków komunikacji zbiorowej. Głównym celem niniejszego rozdziału jest prezentacja rozwiązań komunikacyjnych w systemie transportu zbiorowego na przykładzie miasta Piotrkowa Trybunalskiego, a także poznanie poziomu zadowolenia pasażerów z usług publicznego transportu zbiorowego w mieście Piotrkowie Trybunalskim. W rozdziale zostały zaprezentowane rozwiązania transportowe miasta Piotrkowa Trybunalskiego, a także przedstawiono wyniki badania postrzegania jakości usług Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego Sp. z o.o. w Piotrkowie Trybunalskim.