Zrównoważone systemy transportowe miast – wprowadzenie do problematyki (Rozwój zrównoważonych, inteligentnych i odpornych miejskich systemów transportowych – perspektywa mieszkańców, 2024)
Rozdział „Zrównoważone systemy transportowe miast – wprowadzenie” nakreśla kontekst rozważań prowadzonych przez poszczególnych Autorów kolejnych części monografii. Kierunkiem działań współczesnej miejskiej polityki transportowej jest dążenie do kształtowania zrównoważonych, inteligentnych i odpornych systemów transportowych. Równocześnie, wszechobecna dominacja samochodów osobowych jako środka mobilności prowadzi do licznych negatywnych konsekwencji jak: kongestia transportowa czy zanieczyszczenie powietrza. Władze miejskie muszą mierzyć się z tymi konsekwencjami, jednocześnie zaspokajając potrzeby użytkowników miast w zakresie dostępności, niezawodności i bezpieczeństwa transportu. Generalnym celem niniejszej monografii jest zdiagnozowanie wyzwań stojących przed współczesną polityką transportową miast, zidentyfikowanie postrzegania przez użytkowników transportu tych wyzwań oraz odpowiadających im rozwiązań wdrażanych w ramach miejskich systemów transportowych. Monografia składa się z 7 rozdziałów, w których analizowano kolejno zagadnienia: kongestii transportowej, jakości usług lokalnego transportu zbiorowego, determinant korzystania z kolei algomeracyjnej, integracji transportu kolejowego i rowerowego w aglomeracji, wdrażania inteligentnych systemów transportowych w miastach, mobilności współdzielonej w miejskich systemach transportowych oraz rozwoju elektromobilności. We wszystkich rozdziałach zaprezentowano wyniki badań prowadzonych wśród użytkowników miejskich systemów transportowych. Umożliwiło to sformułowanie ciekawych wniosków, a w konsekwencji uczyniło monografię interesującym źródłem wiedzy dla praktyków samorządowych, studentów i naukowców zainteresowanych problematyką zrównoważonej logistyki miejskiej.