Wyznaczanie maksymalnych parametrów fizjologicznych serca mężczyzn podczas przejścia od młodości do wieku starszego - Szubert, Józef; Ziółkowski, Włodzimierz; Szymańska-Paszczuk, Alicja; Wieczorek, Wojciech; Szubert, Marietta (Starość w nurcie życia: Refleksje nad starością. Tom 2, 2019)
Podczas przejścia od młodości do wieku starszego maksymalne parametry fizjologiczne serca mężczyzn ulegają zmniejszeniu. Na podstawie światowych danych doświadczalnych, dotyczących badań przekrojowych i longitudinalnych zmian maksymalnych parametrów fizjologicznych serca mężczyzn w procesie starzenia się, stosując analizę matematyczną oraz modelowanie matematyczne i symulację komputerową, opracowano innowacyjne, kompleksowe i wiarygodne metody wyznaczania maksymalnych parametrów fizjologicznych serca mężczyzn: rzutu minutowego serca (COmax), częstości pracy serca (HRmax), objętości wyrzutowej serca (SVmax), różnicy tętniczo-żylnej wysycenia krwi tlenem (AVDmax) oraz pułapu tlenowego (Vo2max). Opracowane metody pozwalają każdy maksymalny parametr fizjologiczny serca dla dużej i przeciętnej wydolności mężczyzn przedstawić: graficznie (za pomocą wykresu), analitycznie (za pomocą równania matematycznego) oraz tabelarycznie. Takie opracowanie maksymalnych parametrów fizjologicznych serca mężczyzn pozwala dla dowolnego wieku i rozpatrywanej wydolności fizycznej wyznaczyć w przekroju poprzecznym wszystkie maksymalne parametry serca: COmax, HRmax, SVmax, AVDmax oraz Vo2max.