Dyskryminacja ze względu na wiek w aspekcie praktyk organizacyjnych i zarządzania wiekiem - Lubrańska, Anna (Starość w nurcie życia: Refleksje nad starością. Tom 2, 2019)
Zasadniczy cel opracowania stanowiło zaprezentowanie wyników badań dotyczących dyskryminacji ze względu na wiek w odniesieniu do zjawiska zarządzania wiekiem. Zarządzanie wiekiem to termin, który jest coraz częściej rozważany w ramach charakterystycznych zjawisk organizacyjnych związanych ze zmianami demograficznymi w populacji pracowniczej. Ogólnym założeniem prezentowanych badań była analiza związku między zarządzaniem wiekiem a dyskryminacją ze względu na wiek. W badaniu uczestniczyło 395 pracowników (233 kobiety i 162 mężczyzn). Wyniki zastosowanych analiz statystycznych (tabele krzyżowe) dowiodły znaczących relacji między jakością stosowanych praktyk z zakresu zarządzania wiekiem a typem klimatu organizacyjnego i zjawiskiem dyskryminacji ze względu na wiek.