Postawy wobec starszych kobiet i mężczyzn – różnice pokoleniowe - Finogenow, Maria (Starość w nurcie życia: Refleksje nad starością. Tom 2, 2019)
Celem prezentowanych badań była analiza różnic w postawach wobec starzenia się kobiet i mężczyzn w zależności od wieku: wczesnej bądź późnej dorosłości. W badaniu udział wzięło 128 osób. Uzyskane wyniki wskazują, że postawa wobec osób starszych jest bardziej pozytywna wśród młodych dorosłych niż wśród seniorów. Ponadto uzyskane rezultaty wskazują na brak jednorodnego charakteru różnic między postawą wobec starszych kobiet a postawą wobec starszych mężczyzn – różnice te zależne są od ocenianego obszaru, a także płci i wieku samych badanych.