Badanie performansu kulturowego jako czynnika wpływającego na selekcję informacji przez media - Filanowski, Błażej (Metody badania komunikacji i mediów. Perspektywa teoretyczna i analityczna, 2021)
Celem rozdziału jest analiza praktycznych wyzwań stojących przed badaczem stosującym metodę studium przypadku. Problem ten omawiany jest na przykładzie studium łódzkiego performansu z 2006 roku nieformalnie zatytułowanego „Wolno fotografować”. W badaniu tym szczególna uwaga zwrócona została na skuteczność performansu, który zainicjował długofalową współpracę między lokalnymi mediami instytucjonalnymi a miejskimi aktywistami.