Wizerunek Wojciecha Drewniak w jego książkach „Historia Bez Cenzury”. Dyskursywna analiza cech wizerunkowych „pasjonat” oraz „ma dużą wiedzę historyczną” (Metody badania komunikacji i mediów. Perspektywa teoretyczna i analityczna, 2021)
Celem rozdziału jest zilustrowanie metody dyskursywnej analizy wizerunku realizowanej na materiale empirycznym na przykładzie badań związanych z Wojciechem Drewaniakiem – youtuberem i autorem książek z serii „Historia bez cenzury”. Przeanalizowano dwie spośród kilkunastu cech wizerunkowych. Kluczowymi cechami komunikowania cech „pasjonat” okazuje się podkreślanie wagi poruszanych tematów; natomiast przekazywanie wiedzy (cecha „ma dużą wiedzę historyczną”) realizowane jest poprzez wymienianie dat i szczegółów historycznych.