Whataboutism: geneza i przykłady występowania w mediach - Zadworny, Patryk (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie, 2022)
Whataboutism jako jedna z technik propagandowych ma swój początek w czasach sowieckich i przez wiele lat była kojarzona głównie linią retoryczną ówczesnej władzy radzieckiej. Mimo to, whataboutsim nie był i nie jest jedynie domeną ZSRR czy Rosji. Praca podejmuję próbę przedstawienia genezy i rozpowszechnienia się whataboitism’u w różnych państwach. Podkreśla rolę, jaką odegrały w tym procesie politycy oraz media, a także uzasadnia, iż whataboutism jest szeroko wykorzystywany w dzisiejszej debacie publicznej.