Metafory akwatyczne jako środki perswazyjno-manipulacyjne w dyskursie prasowym (na przykładzie cyfrowych wersji polskich tygodników opinii) - Kujawiak, Aleksandra (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie, 2022)
W prasowym dyskursie politycznym często stosuje się metafory, dzięki którym nadawca może narzucić odbiorcy określony punkt widzenia. Używając metafory, możesz tworzyć obraz wydarzeń, ludzi lub zjawisk zgodny z daną opcją światopoglądową. O popularności tych środków językowych świadczą liczne badania dotyczące metafor w języku polityki, wśród których wyróżnia się następujące pola semantyczne: wojna, gra, sport, choroba, teatr/film czy handel. Celem artykułu jest analiza metafor odnoszących się do różnych form i właściwości wody, tzw. metafor akwatycznych jako środków perswazyjnych i manipulacyjnych, zawartych w tekstach prasowych publikowanych w latach 2018–2020 w tygodnikach „Polityka” i „Sieci”.