Funkcja manipulacyjna prozodycznych operatorów interakcyjnych - Grzegorzewska, Anita (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie, 2022)
Wśród badań nad klasą zjawisk manipulacyjnych brak jest prac wyjaśniających wpływ prozodii na proces ustalania manipulacyjnego sensu komunikatów. Odnosząc się do założeń metodologicznych autorka bada manipulacyjną rolę operatorów interakcyjnych. Wpływanie na odbiorcę za pomocą warstwy dźwiękowej wypowiedzi należy do chwytów manipulacyjnych, gdy spełnione są dwa warunki: manipulator posługuje się prozodią w pełni świadomie, aby kontrolować emocje, myśli i zachowanie odbiorcy; słuchacz jest manipulowany nie do końca świadomie lub całkowicie nieświadomie.