Rozwój bazy noclegowej Kołobrzegu i jego zaplecza w czasie pierwszych dwóch lat trwania pandemii COVID-19 - Miedziński, Mariusz (Percepcja turystyki w przestrzeni i w czasie pandemii COVID-19, 2022)
Stan pandemii COVID-19, jaki został ogłoszony w Polsce od dnia 20 marca 2020 r., bardzo znacząco wpłynął na funkcjonowanie i rozwój największego polskiego uzdrowiska, jakim jest Kołobrzeg. Mimo dwóch lockdownów oraz ograniczeń funkcjonowania sektora turystycznego Kołobrzeg nie tylko utrzymał, ale wręcz stał się największym ośrodkiem ruchu turystycznego kraju. W 2021 r. wpływy z opłaty uzdrowiskowej w Kołobrzegu osiągnęły 79,47% kwoty z 2019 r. Kołobrzeg w lipcu i sierpniu 2021 r. koncentrował aż 6,6% wszystkich osobonoclegów całego kraju. Osiągnięte mimo pandemii wyniki funkcjonowania sektora turystyczno-uzdrowiskowego są pośrednim dowodem wyjątkowej siły i stabilności gospodarki turystycznej Kołobrzegu. Bardzo korzystne uwarunkowania przyrodnicze i geograficzne uzdrowiska Kołobrzeg w połączeniu z poprawiającą się wciąż dostępnością komunikacyjną skutkowały, mimo stanu zagrożenia pandemią COVID-19, dalszą rozbudową bazy noclegowej MOF-u Kołobrzeg. Na badanym obszarze Kołobrzegu i jego zaplecza w latach 2020–2021 realizowane były łącznie 94 inwestycje obejmujące 14 065 jednostek mieszkalnych głównie w hotelach, hotelach apartamentowych, apartamentowcach i zabudowie mieszkaniowej o łącznej powierzchni ok. 748,4 tys. m2, umożliwiające pobyt ok. 45 tys. osób. Mimo pandemii COVID-19 skala i różnorodność realizowanych w tym czasie inwestycji pozycjonuje Kołobrzeg i jego zaplecze na czele najszybciej rozbudowywanych miejscowości turystycznych. Miejski Obszar Funkcjonalny Kołobrzeg już ok. 2024 r. będzie dysponował bazą noclegową liczącą ponad 200 tys. miejsc noclegowych, stając się prawdopodobnie największym nad Morzem Bałtyckim obszarem koncentracji turystycznej bazy noclegowej.