Powieść pokoleniowa w służbie rozliczenia z historią. Emigracja, ucieczka i wypędzenie w literaturze niemieckiej po 2000 roku - Jabłkowska, Joanna (Practica et Speculativa: Studies Offered to Professor Andrzej M. Kaniowski, 2022)
Od około dwudziestu lat dużym powodzeniem w literaturze niemieckiej cieszy się powieść pokoleniowa. Tę popularność można wytłumaczyć potrzebą podsumowania zamykającej się właśnie pamięci komunikacyjnej, obejmującej traumatyczne wydarzenia XX w. Artykuł ukazuje specyfikę najnowszych powieści rodzinnych na trzech przykładach: Reinharda Jirgla Niedopełnieni, Ulriki Draesner Sieben Sprünge vom Rand der Welt i Ursuli Krechel Landgericht. Są to utwory zarówno reprezentatywne, jak i wyjątkowe, ponieważ podejmują problemy, które do niedawna stanowiły tabu w dyskursie publicznym. Ich motywem przewodnim jest przymusowa emigracja. Bohaterami są zarówno potomkowie ofiar, jak i „wypędzonych” (Niemców), czyli zantagonizowane grupy wspomnieniowe. Jednym z celów artykułu jest ukazanie rozbieżności między przeżyciami tych grup, mimo że pisane z perspektywy początku XXI w. teksty zdają się te różnice zacierać.