Etyka i pasja w pracy naukowca - Madalińska-Michalak, Joanna (Practica et Speculativa: Studies Offered to Professor Andrzej M. Kaniowski, 2022)
Tekst poświęcony jest problematyce etyki i pasji w pracy naukowca. Wzrastające zainteresowanie zagadnieniami etycznymi w obrębie nauki są powiązane ze zmianami, z jakimi mamy obecnie do czynienia i ze wzrastającą wrażliwością na potrzebę wypracowywania i przestrzegania standardów etycznych badań. U podstaw najwyższych standardów w pracy naukowej leży przyjęty styl pracy i życia naukowców biorących udział w tworzeniu wiedzy naukowej. Ukazane analizy kierują naszą uwagę w stronę pytań o możliwy związek między nauką a życiem wartościowym naukowca, o rozwój nauki w kontekście zachodzących obecnie w nauce zmian i wyzwań, i wreszcie o etos nauki i uczonego, dla którego pasja jest jednym ze źródeł wolności oraz władzy w zakresie konstruowania własnej tożsamości.