Czym jest filozofia? Rola filozofii w kulturze - Piórczyński, Józef (Practica et Speculativa: Studies Offered to Professor Andrzej M. Kaniowski, 2022)
Osiągająca wspaniałe rezultaty nauka i jej ideologiczna forma w postaci scjentyzmu nie są w stanie wyrugować filozofii z kultury. Zużywanie się poznawcze, emotywne i egzystencjalne kładzie kres każdej filozofii z jej metodą, przedmiotem i rozwiązaniami konstytuujących ją zagadnień. Niepełność ludzkiego istnienia, wyznaczona poszukiwaniem sensu i prawdy, jest więc stale skazana na negację ciągle na nowo pojawiających się prób rozstrzygnięć filozoficznych.