Z cyklu: mody kulturowe. Nowe lokacje miast - Nowina-Sroczyńska, Ewa (Miasto mozaika: Opis kulturowy, 2023)
Jedną z najgorętszych mód kulturowych ostatnich lat jest set-jetting, turystyka do miejsc, które poznaliśmy dzięki filmowcom. Miasta z mojej antropologicznej opowieści biorą swój początek z kina. W tekście omawiam jedną z egzemplifikacji: Sandomierz, którego turystyczna rewitalizacja dokonała się dzięki kinu. W rozwikłaniu problemu pomógł mi Jean Baudrillard i jego teoria symulacji oraz precesji symulakrów.