Z pracowni językowej do , Breakout roomów”. Innowacyjne metody w zdalnej nauce fonetyki języka fińskiego. - Santoo, Laura (Aktywizacja – innowacja – inspiracja w (glotto)dydaktyce, 2022)
Z powodu pandemii kursy w Instytucie Skandynawistyki i Fennistyki na Uniwersytecie Gdańskim zostały zorganizowane zdalnie w roku akademickim 2020-2021. Nauczyciele nie mieli możliwości korzystania z pracowni komputerowej, która jest zaprojektowana z myślą o nauce i ćwiczeniach z fonetyki. Kurs musiał zostać zaplanowany od nowa, żeby był praktyczny i interesujący dla studentów pierwszego roku, którzy zaczynali swoje studia zdalnie. Kluczowe było wsparcie i pomysły od innych nauczycieli znajdujących się w podobnej sytuacji: pomysły zostały udostępnione w grupie dla nauczyciele języków obcych na różnych stronach w Internecie. Ważne jest wczesne włączenie nauczania fonetyki w program studiów, aby studenci danego języka mieli okazję przećwiczyć nowe dźwięki. Kurs fonetyki łączy teorię z praktycznymi ćwiczeniami, czasami w formie gier, takimi jak dyktanda, rozmowy i zadania do wykonania w parach. Celem tych ćwiczeń jest pokazanie polskojęzycznym studentom różnic między fonetyką polską i fińską. Przydatnym narzędziem do ćwiczenia nowych dźwięków są gry (nawet w nauczaniu dorosłych). Zapewniają one bezstresowe środowisko, w którym studenci mogą być osobami odpowiedzialnymi za sytuację zamiast wykładowcy. Podczas zajęć studenci mieli okazję grać na przykład w statki, których celem było stworzenie dwugłoski. Studenci mieli łatwy dostęp do materiałów po lekcji. Na podstawie opinii zebranych w ciągu lekcji i po jej zakończeniu, można stwierdzić, że studenci byli zadowoleni z tego typu ćwiczeń. W artykule przedstawiono wybrane aspekty, w jaki sposób kurs fonetyki można organizować zdalnie: jak uczyć fonetyki zdalnie, imitując zajęcia prowadzone w pracowni językowej, gdy nie ma dostępu do wymaganego programu i jak przenieść do nauczania zdalnego różne rodzaje ćwiczeń i gier, które w normalnych warunkach wykonuje się w pracowni komputerowej.