Edukacja zdalna. Adaptacja procesu dydaktycznego do potrzeb osób z niepełnosprawnościami - Migacz, Justyna (Wirtualizacja życia osób z niepełnosprawnością, 2021)
W artykule przedstawiono informacje dotyczące adaptacji procesu studiowania do potrzeb wybranych grup osób z niepełnosprawnościami. Artykuł skupia się na dostosowaniu edukacji zdalnej. Zdefiniowano pojęcie adaptacji procesu kształcenia. Zaprezentowano sugestie dotyczące komunikacji z osobami z niepełnosprawnościami. Przedstawiono adaptacje edukacji zdalnej w podziale na grupy osób z niepełnosprawnościami. Prezentowane w artykule informacje przedstawiono na podstawie literatury przedmiotu oraz obserwacji i doświadczenia autorki. W artykule zaprezentowano wiedzę praktyczną. Ze względu na posiadane przez autorkę doświadczenie znaczną część artykułu poświęcono omówieniu dostosowania edukacji zdalnej do potrzeb osób z niepełnosprawnością narządu wzroku. W artykule zwrócono uwagę na różnice pomiędzy edukacją zdalną i konwencjonalną. Wskazano na różnice w adaptacji procesu kształcenia osób niepełnosprawnych wynikające z zastosowania edukacji zdalnej.