Reżim międzynarodowego partnerstwa publiczno-prywatnego na rzecz intensyfikacji współpracy między Ukrainą a Polską w sferze naukowej, technicznej i innowacyjnej - Liashenko, Viacheslav; Petrova, Iryna (Współczesne trendy bezpieczeństwa biznesu: Problemy i wyzwania gospodarek wschodnich, 2022)
Analizowane są europejskie doświadczenia PPP w sferze naukowej, technicznej i innowacyjnej. Ustalono, że rolą państwa jest wspieranie rozwoju wiedzy podstawowej i złożonych technologii o charakterze strategicznym, tworzenie infrastruktury i sprzyjającego klimatu dla innowacji, a biznesu - w tworzeniu technologii opartych na własnych badaniach i rozwoju rynku innowacji. Proponuje się wprowadzenie reżimu międzynarodowego partnerstwa publiczno-prywatnego w celu zintensyfikowania współpracy między Ukrainą a Polską w sferze naukowej, technicznej i innowacyjnej. Uwzględniono elementy systemu międzynarodowego partnerstwa publiczno-prywatnego. Ustalono, że reżim międzynarodowego partnerstwa publiczno-prywatnego pozwoli na ustanowienie udziału międzynarodowych instytucji finansowych, władz publicznych, uczelni/instytucji badawczych oraz biznesu we wspólnym finansowaniu projektów w zakresie działalności naukowej, technicznej i innowacyjnej Ukrainy i Polski.