Casa Cogollo w Vicenzy zwana “domem Andrei Palladia” - Bartelmus, Bartłomiej (ItaliAMO: Upowszechnianie wiedzy italianistycznej w środowisku akademickim i pozaakademickim, 2023)
Rozważania autora skupiają się wokół postaci słynnego architekta włoskiego renesansu, Andrei Palladia. Jego twórczość zostaje przybliżona na podstawie historii ulokowanej w Vicenzy budowli „Casa Cogollo”.