Zastosowanie Sztucznej Inteligencji w transporcie wobec niedoboru kierowców – aspekty prawno-etyczne i techniczne - Pakuła, Zuzanna; Peruga, Anna; Śnieguła, Dominika (Współczesne wyzwania transportu, spedycji oraz logistyki – wybrane aspekty, 2023)
Celem rozdziału jest przedstawienie technicznych i prawno-etycznych aspektów zastosowania Sztucznej Inteligencji w transporcie w kontekście niedoboru kierowców. W pierwszej kolejności Autorki zarysowały problem wakujących etatów kierowców w Polsce i UE, a następnie przedstawiły techniczne i prawno-etyczne uwarunkowania zastosowania Sztucznej Inteligencji w tym obszarze.