Perspektywy V4 – ASEAN. Współpraca i misje dyplomatyczne w Azji Południowo-Wschodniej i Europie Środkowej - Laš, Lukáš (Rethinking Asia in World Politics, 2023)
Ten artykuł zawiera przegląd misji dyplomatycznych między Europą Środkową a Azją Południowo-Wschodnią i rysuje obraz politycznych, gospodarczych i kulturowych interakcji między krajami obu regionów na poziomie pionowym i poziomym. Badania stacjonarne są połączone z wybranymi poglądami teoretycznymi dotyczącymi przedstawicielstwa dyplomatycznego i współpracy międzynarodowej. Szczególną uwagę zwrócono na interakcję krajów Grupy Wyszehradzkiej (V4) z krajami Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN). Opisowe poglądy empiryczne są interpretowane w rosnącym kontekście „Indo-Pacyfiku”. Potencjał formatu współpracy V4-ASEAN jest dostrzegany, ale nie jest wykorzystywany; która ma się zmienić wraz z wdrożeniem unijnej strategii dla regionu Indo-Pacyfiku.