Overcoming Animosities: History Issues and Japan’s Cooperation with Southeast Asia - Żakowski, Karol (Rethinking Asia in World Politics, 2023)
Chociaż nastroje antyjapońskie w Azji Południowo-Wschodniej początkowo utrzymywały się po II wojnie światowej silne, to od lat 70. Tokio udało się nawiązać obopólnie korzystną współpracę z wieloma stowarzyszeniami Kraje krajów Azji Południowo-Wschodniej (ASEAN). Serdeczne stosunki między Japonią a państwami Azji Południowo-Wschodniej kontrastowały z okresowym ponownym pojawianiem się problemów historycznych między Japonią a Chinami lub Koreą Południową. W tym artykule zbadano przyczyny tej różnicy. Analizuje międzynarodowe i krajowe czynniki zbliżenia między Japonią a takimi państwami jak Singapur, Malezja, Indonezja czy Wietnam. Argumentuje się, że pojednanie z krajami ASEAN było częścią strategii polityki zagranicznej Japonii. Początkowo miał on na celu promowanie obopólnie korzystnego handlu poprzez doktrynę Fukudy, ale z czasem zaczął służyć jako jeden ze sposobów powstrzymywania i równoważenia wzrostu Chin w regionie.