Stare, nowe, reinkarnowane i zmyślone imperia: rozbudowa marynarki wojennej w regionie Morza Południowochińskiego – ich cele i przewidywane wyniki - Jones, David Arthur (Rethinking Asia in World Politics, 2023)
Tarcia morskie między wielkimi i małymi mocarstwami nasiliły się w regionie „mórz bliskich”, w tym mórz wschodniochińskich, żółtych i południowochińskich, głównie dlatego, że Chiny zmilitaryzowały ten region, budując sztuczne wyspy, a następnie je wzmacniając. Amerykańskie okręty wojenne wielokrotnie przeprowadzały w regionie „Operacje swobodnej nawigacji” (FOP), podobnie jak brytyjskie, indyjskie i japońskie okręty wojenne, a Francja dołączyła do tej listy również na początku 2021 r. Niniejszy artykuł dotyczy celów Chin, Zachodu i sąsiednich krajów azjatyckich w zakresie zwiększania, zmniejszania lub zastępowania napięć w regionie, gdy „imperia” stare, nowe, reinkarnowane i wyimaginowane zbiegają się, by uczestniczyć w tej walce. Nieuchronnie przeważa ryzyko, ale także szanse, ponieważ niegdyś dumne imperia, takie jak Wielka Brytania, Francja, Rosja i Japonia, przyłączają się, by zmylić, jeśli nie powstrzymać Chiny w ich przejrzystych wysiłkach jako wschodzącej potęgi, by kontrolować żeglugę w tym strategicznym, ale kruchym korytarzu który łączy Europę i Bliski Wschód z Azją, niezbędny do transportu surowców, zwłaszcza energii, na wschód i gotowych produktów, zwłaszcza elektroniki, na zachód. Kluczowe kwestie pojawiające się w krytycznym momencie wymagają natychmiastowego, ale uważnego przemyślenia Azji Południowo-Wschodniej w polityce światowej. Chociaż pandemia zmieniła i opóźniła przebieg handlu w 2020 i 2021 r., można to uznać zarówno za błogosławieństwo, jak i przekleństwo, w tym sensie, że wschodzące potęgi w Azji i Oceanie starały się przeznaczyć więcej środków na zwiększenie tradycyjnych mocarstw zachodnich, umożliwiając im stanie się silniejszymi Sojusznikami Zachodu i między sobą. Być może zainspiruje to zbliżenie z Chinami i zaszczepi w Chinach realistyczne oczekiwania na osiągnięcie umiarkowanego wzrostu gospodarczego w dłuższym okresie.