Ciało i żywność oraz jedzenie - Maj, Agnieszka; Wójtewicz, Anna (Ciało i społeczeństwo. Socjologia ciała w badaniach i koncepcjach teoretycznych, 2023)
Magdalena Wojciechowska podejmuje problematykę ludzkiej seksualności w kontekście ciała i ucieleśnienia, odnosząc się do klasycznej literatury przedmiotu, a także bardziej współczesnych badań terenowych w tym obszarze. Celem autorki jest ukazanie różnych podejść analitycznych w procesie problematyzowania i poddawania namysłowi tego, jak ludzie nadają seksualności sens, doświadczają jej i działają w sferze seksualności. W pierwszej części rozdziału przedstawia „klasyczne” prace socjologiczne, w których podjęto problematykę seksualności, by nakreślić ogólne ramy teoretyczne konceptualizujące ludzką seksualność jako przedmiot namysłu i badań. Proponuje również przegląd podejść do ludzkiej seksualności z perspektywy teorii queer i interakcjonizmu symbolicznego. W kolejnej części rozdziału przedstawia koncepcje i zjawiska w postaci terminów, które często pojawiają się w literaturze przedmiotu z obszaru studiów nad seksualnością. Następnie przechodzi do omówienia wybranych prac, w których podjęto problematykę ludzkiej seksualności z perspektywy doświadczających ją jednostek. W tym celu koncentruje się na uwypukleniu określonych ram analitycznych, które wyznaczyły ścieżki interpretacyjne poddawanych namysłowi obszarów ludzkiej seksualności. W tym kontekście omawia: jak zinternalizowane normy i wartości społeczne kształtują ludzkie działania; jak nadawanie znaczenia (seksualności) odbywa się w relacji do określonych kontekstów (np. sytuacyjnych czy interakcyjnych); jak „dewiacja” jest społecznie wytwarzana; jak upłciowiona dominacja prowadzi do interakcji o charakterze konfliktowym i wpływa na brak punktu odniesienia, gdy przemoc (seksualna) dotyka strony – z założenia – dominującej; wreszcie – jak sposób społecznego komunikowania (się) kształtuje socjalizację seksualną.