Ciało i płeć - Dzwonkowska-Godula, Krystyna; Garncarek, Emilia; Czernecka, Julita (Ciało i społeczeństwo. Socjologia ciała w badaniach i koncepcjach teoretycznych, 2023)
Autorki rozdziału podejmują problematykę ciała i cielesności z perspektywy genderowej. W prezentowanym tekście przyjmują założenie, że ciało jest postrzegane i społecznie funkcjonuje jako ciało upłciowione, wypełnione kulturowymi treściami płci. Referując różne koncepcje wykorzystywane w ramach socjologii płci, pokazują na czym polega i w czym przejawia się upłciowienie ciała, co to oznacza dla jednostki i jakie ma społeczne znaczenie. W pierwszej części rozdziału dokonują wprowadzenia do problematyki ciała i płci w ujęciu genderowym, następnie omawiają przemiany płci kulturowej. W dalszej kolejności podejmują problem znaczenia upłciowionego ciała dla płciowej tożsamości jednostki, pełnionych przez nią społecznych ról i płciowego podziału pracy oraz relacji i nierówności płci. Zwracają również uwagę na kwestię intersekcjonalności w cielesności, a także ciała jako kapitału estetycznego jednostek. W poszczególnych podrozdziałach zdefiniują najważniejsze pojęcia dotyczące ciała i cielesności z perspektywy socjologii płci. Rozdział wieńczą pytania sprawdzające oraz wykaz publikacji, których lektura pozwoli osobom czytającym pogłębić wiedzę na omawiany w rozdziale temat.